Vergoedingsrecht

Assia Krim

Onder de huidige wet die per 1 januari 2018 van kracht is gegaan, ontstaat er door het huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat, bijna, alles wat je tijdens het huwelijk samen opbouwt gemeenschappelijk is.

Als je voordat je in het huwelijk treedt al een gemeenschappelijk goed had, dan wordt dat geacht na het huwelijk ook gemeenschappelijk te zijn. Dit klinkt heel logisch, maar wat als je als samenwoners een woning hebt aangekocht waarvan één van de twee een groter bedrag van de aankoopsom heeft betaald dan de ander? Als je gaat trouwen, dan verdwijnt de vordering die de één op de ander zou hebben als sneeuw voor de zon omdat de woning gemeenschappelijk is geworden.

Maar is er “gewoon” meer betaald aan het huis, dan verdwijnt de helft van dat bedrag naar de andere partner.

Uitzonderingen Vergoedingsrecht

Er zijn daarop wel uitzonderingen, want als de één meer heeft betaald en dat heeft hij/zij gedaan door gelden te investeren die hij/ zij uit een erfenis of een schenking heeft verkregen dan heeft hij/zij ter grootte van die investering een vergoedingsrecht. Maar is er “gewoon” meer betaald aan het huis, dan verdwijnt de helft van dat bedrag naar de andere partner.

Uitspraak rechters

De eerste uitspraken van rechters over deze kwesties worden al gegeven. Het is dus zaak om je goed te laten informeren door een notaris voordat je in het huwelijk treedt.

Heb je vragen over het personen-en familierecht? Stel ze gerust.

Spread the word