De alimentatie wordt jaarlijks verhoogd

Assia Krim

De alimentatie met 2,5% verhoogd

De alimentatie wordt elk jaar verhoogd met een percentage, de zogenaamde wettelijke indexering. Dit geldt voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie. Voor het nieuwe jaar is de wettelijke indexering bepaald op 2,5%. Het is verstandig om jouw ex-partner schriftelijk hiervan op de hoogte te brengen, zodat vanaf 1 januari 2020 het juiste bedrag wordt ontvangen.

De wettelijke indexering is verplicht, behalve als er schriftelijke afspraken zijn gemaakt waarin de wettelijke indexering is uitgesloten. Als jouw ex-partner weigert om de indexering te betalen, kan het LBIO worden ingeschakeld.

Hieronder volgt het percentage van de afgelopen 5 jaar:

  • 2019 2%
  • 2016 1,3%
  • 2018 1,5%
  • 2015 0,8%
  • 2017 2,1%

Landelijk Bureau Inning

Het LBIO staat voor Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Zij kunnen vorderingen tot 6 maanden terug aannemen. Heeft jouw ex-partner al langer niet betaald, dan kan de deurwaarder jou daarbij helpen. Wist je dat je tot 5 jaar terug niet betaalde alimentatie of niet betaalde indexeringen kunt vorderen?

Het kan de moeite lonen om eens goed te kijken of de wettelijke indexering van de afgelopen jaren ook daadwerkelijk betaald is.

Heb je vragen hierover of over een andere familierechtelijke kwestie? Mail mij gerust daarover.

Spread the word