Assia Krim
Regelmatig sta ik cliënten bij die samen hebben gewoond op basis van een samenlevingscontract.
In het samenlevingscontract hebben de samenwoners vaak een afspraak gemaakt over het partnerpensioen en denken daarmee een afspraak te hebben gemaakt over het ouderdomspensioen. Dat is helaas niet zo.
Het komt naar mijn mening te vaak voor dat na het verbreken van de relatie één van de twee van een koude kermis thuis komt doordat hij/zij dacht dat gedurende de samenleving er een aanspraak op ouderdomspensioen opgebouwd was omdat in het samenlevingscontract een afspraak over het pensioen was gemaakt.
“Controleer jouw samenlevingscontract en kijk of jullie een afspraak hebben gemaakt“
In bijna alle samenlevingscontracten die ik in mijn praktijk voorbij heb zien komen, wordt er slechts een afspraak over het partnerpensioen gemaakt, het zogenaamde nabestaandenpensioen. Met andere woorden er ontstaat pas een aanspraak op het moment dat degene die het ouderdomspensioen heeft opgebouwd komt te overlijden.
Controleer jouw samenlevingscontract en kijk of jullie een afspraak hebben gemaakt over het ouderdomspensioen of dat er slechts een afspraak over het partnerpensioen is gemaakt. Als dat laatste het geval is, is het verstandig om met elkaar in gesprek te treden.
Heb je vragen hierover of over een andere familierechtelijke kwestie? Mail mij gerust daarover.